Чи безпечна ПЕТ тара - популярні міфи про полімерну упаковку

Багатьох людей до сих пір турбує питання про безпеку ПЕТ тари. Такі побоювання зрозумілі, адже споживачі хочуть купувати продукти та воду, розфасовані в нешкідливу упаковку. Деякі з них впевнені, що тара з поліетилентерефталату може викликати порушення в роботі організму. Щоб встановити, наскільки правомірні такі звинувачення, необхідно ретельно вивчити дане питання.

3 міфи про небезпеку ПЕТ тари

В сучасних умовах при високому темпі виробництва для упаковки харчових продуктів та води використовуються найбільш економічні матеріали. До них відноситься поліетилентерефталат - термопластичний полімер, з якого виготовляються ємності та харчова плівка. Так як матеріал має синтетичну природу, у багатьох покупців з ним пов'язані побоювання. Розглянемо найпоширеніші з них.

1. Нагрівання ПЕТ тари призводить до виділення дибутилфталата

Щоб оцінити це твердження неупереджено, необхідно вивчити фізичні та хімічні властивості поліетилентерефталату. Температура плавлення матеріалу -260℃, стеклювання ПЕТ починається при 70℃. Свої властивості поліетилентерефталат втрачає при температурі нижче -40 ℃ та вище + 62,5 ℃. Навіть при досягненні критичних температур, при яких матеріал втрачає частину своїх властивостей, концентрація токсичних речовин, таких, як фталати, в ньому вкрай мала. За даними дослідження, проведеного проведеного Інститутом технологій та упаковки Fraunhofer IVV (Німеччина), ПЕТ є екологічно чистим та безпечним матеріалом.

2. Вживання напоїв та продуктів з ПЕТ тари негативно впливає на ендокринну і нервову систему

Високий рівень інертності - одна з причин, по якій поліетилентерефталат активно використовується в промисловості. Дана властивість означає, що речовина не розчиняється у воді та в багатьох органічних розчинниках, включаючи слабкі кислоти та спирти. Таким чином, ПЕТ тара практично не реагує з водою та продуктами, які зберігаються в ній, і не виділяє в них токсичні речовини. Люди, які стверджують зворотне, часто через незнання плутають поліетилентерефталат та полікарбонат. Дійсно, у виробництві ємностей з полікарбонату використовується бісфенол-А - речовина, здатна розчинятися у воді та виділяти в неї токсичні речовини. Технологія виробництва ПЕТ тари виключає використання бісфенолу, тому такі ємності є безпечними. Відрізнити ПЕТ тару від полікарбонатних ємностей можна по спеціальній маркіровці.

3. У виробництві ПЕТ тари використовуються отруйні речовини

Виробництво тари для харчової продукції строго нормується та регламентується міжнародними та національними стандартами. У них закладені вимоги до якості сировини та її складу, а також до технології виробництва. Для виготовлення харчової тари не допускаються матеріали, які містять потенційно небезпечні та токсичні речовини понад гранично допустимої концентрації. Згідно дослідження Міжнародного інституту наук про життя в США від 2000 року, ПЕТ є безпечним та не генотоксичним матеріалом. 

Технології виробництва ПЕТ тари

Сертифікований виробником ПЕТ тари в Україні - ТОВ "Тарапласт" використовує у виробництві ємностей сучасну та технологічну сировину. За допомогою спеціального автоматичного обладнання з поліетилентерефталату, який пройшов контроль якості, виготовляються преформи. Після цього відбувається видування заготовок. Продукція ретельно відбирається та перевіряється. Тара з поліетилентерефталату від ТОВ "Тарапласт" відповідає санітартам та нормам.

Наша продукція: